Rehtorin kesä

Julkaistu 26.06.17
Vuoniemi5.jpg

Vuoniemen mökki - Kuvasta kiitokset Niemisen ja Sintsin kyläyhdistykselle


Kesä alkoi tänä kesänä kovin kylmänä. Lattea aloitus blogille, mutta niin tämä alkaa. Kylmästä huolimatta ISLOn leirit täyttyivät mukavasti iloisista lapsista, jotka kesälomariemussaan heti koulun päätyttyä alkaneilla leireillä temmeltävät Mehtimäen urheilupuistossa ja muilla Joensuun liikuntapaikoilla. On mukava seurata, kuinka ammattitaitoiset ohjaajat noita lapsia pyörittelevät. Uusia lajeja kokeillaan - into pinkeänä. Nyt ovat alkamassa myös jokavuotiset taitoluisteluleirit – urheilun riemua jälleen muutama viikko!

Kesälomalle rehtorin hommasta jään heinäkuun alussa. Lomaansahan sitä ihminen yleensä odottaa niin kuin kukkopoika kevättä, mutta onneksi nyt tätä kirjoittaessa loma on jo aika lähellä. Ennemminkin tuntuu siltä, että on otettava kova loppukiri, jotta saa ”kaiken tarvittavan” tehtyä ennen kesälaitumia. Loman kun mielellään pitäisi lomana. Edellä mainitsemani ”kaikki tarvittava” pitää sisällään mm. sen, että koulutusreformin huiskeessa ISLOn on haettava muutosta juuri tiedoksi tulleeseen uuteen koulutuksen järjestämislupaan, jossa määrätään, mitä koulutuksia ISLO voi järjestää tulevaisuudessa valtion tukemana.

Tätä muutosta on haettava ennen lomalle lompsimista. Sama homma lienee monella muullakin ammatillisen oppilaitoksen rehtorilla. Viikko tässä olisi aikaa – hallita aikaa – siitähän usein on kysymys. Kiire on tunne ja aikaiseksi saaminen on usein kiinni ajan hallitsemisesta ja tekemisien priorisoimisesta. En tiedä, osaanko minä tehdä sitä oikein, mutta osaanpahan ainakin sanoa…

Kesästä saimme toissa viikonloppuna hiukan esimakua, kun lauantaina oli melkein hellepäivä. Joensuun Eteläisen rotaryklubin perinteinen puheenjohtajien vastuunvaihtotilaisuus järjestettiin upealla Vuoniemen ja Sintsin Seudun Kyläyhdistyksen vuokramökillä Rääkkylän Vuoniemessä. Uudeksi puheenjohtajaksi – me sanomme puheenjohtajaa presidentiksi – tuli Pohjois-Karjalan Koulutuskuntayhtymässä työskentelevä Ara Hayrabedian, joka lienee toinen maahanmuuttajataustainen rotaryklubin presidentti tässä maassa. Arahan on armenialainen – ylpeä sellainen – niin kuin pitääkin. Juuriaan tulee kunnioittaa. Ennakkoluulotonta toimintaa sekä klubilta että Aralta! Onnea Aralle presidenttitaipaleella. Me jäimme Vuoniemen mökille päiväjuhlan jälkeen vaimoni kanssa vielä sunnuntaihin saakka. Siellä sitä on lähellä luontoa ja luojaansa.

Myös juhannuksen vietimme Vuoniemessä – niin olemme tehneet melkein joka juhannus siitä alkaen, kun kyläyhdistys alkoi mökkiä vuokrata. Kaivovesi, puusauna, kalaisa järvi ja luonto. Niitähän sitä juhannuksena halajaa. On olemassa edellä mainittujen lisäksi yksi merkittävä muukin syy, miksi juuri Vuoniemi on juhannuksena kiehtova. Tästä linkistä se syy löytyy. Kurkkaappas!

Vuoniemi on muuten luonnonsuojelualue ja Punkaharjua muistuttava neljä kilometriä pitkä, kapea niemi. Niemeen on Pohjois-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen toimesta rakennettu 18-metrinen lintutorni – ”Eihveli”, josta voi bongata paitsi harvinaisia lintuja niin saimaannorppia myös. Toinen maamerkki on niemessä sijaitseva Kirkkovuori, joka on historiansa vuoksi pysäyttävä hiljentymispaikka upeine maisemineen.

Mitäs se rehtori lomallaan tekee? No, piharakennus se pitäisi rakentaa. En minä mikään supernikkari ole, mutta ainakin kova yrittämään. Rakennuslupa on ja kaikki värmeet valmiina. Enää loma puuttuu. On siinä varmaan naapureilla sitten naurussa pidättelemistä, kun alan touhuta. Pelkkä touhuhan ei riitä. Toisaalta sukulaismies rakennusalan ammattilaisena on lupautunut toimimaan vastaavana rakennusmestarina, niin eiköhän me jonkinlainen pytinki pystyyn saada. Rakennusaikaa on rakennusluvassa muistaakseni kolme vuotta…

Muuten varmaankin teemme samoja asioita kuin muutkin ihmiset: sukulaisia, grillaamista, kalastusta, saunomista, lenkkeilyä ja syksymmällä sienestystä ja marjastusta.

Taidan muuten tehdä Firstbeat-järjestelmällä hyvinvointi- ja stressimittauksen ennen lomaa ja loman puolivälissä. Näkeepähän, onko lomalla oikeasti stressiä vähentävä vaikutus.

Hyvää kesää kaikille!

- Vesa Martikkala -


Ladataan keskustelua