Stressitöntä joulunaikaa

Julkaistu 22.12.17


Joulustressi. Tuo sana, joka ponnahtaa esiin monen suusta sitä useammin mitä lähemmäs tuo monen odottama jouluaatto hiljalleen lipuu. Samalla kuitenkin toivotetaan rentouttavaa joulua ja rauhallista joulunaikaa vaikkapa joulukortein.

Itse tätä jouluhössötystä ja varsinkin sen valmistelusta johtuvaa kiirettä olen usein ihmetellyt ja vierestä monen kohdalla seurannut. On lahjojen ja kuusien hankintaa, joulukorttien lähetystä, joulusiivousta, ruokien ja joulukoristeiden laittamista. Kaikenlaista valmistelua. Toki jouluun liittyy vahvasti paljon perinteitä, joita on ihana vaalia. Varsinkin lapsiperheissä tämä korostuu ja halutaan tehdä lapsille ikimuistoinen joulu. Siinä ei ole mitään vikaa, päinvastoin! Mutta entäs se perheen äiti, joka on hikihatussa stressaavien työpäivien jälkeen jynssännyt kotinsa putipuhtaaksi, hankkinut perheelleen ja läheisilleen lahjat ja suunnitellut sekä toteuttanut joulupöydän herkullisen menun. Millainen joulu hänellä oikein on? Lisäksi stressaantuneena sortuu helposti legendaariseen ilmiöön nimeltä joulun ylensyönti. Sitä ja joulukiloista tietenkin voi stressata jo etukäteen tai viimeistään uuden vuoden jälkeen ;)

Entäpäs jos tänä vuonna koitettaisiin nautiskella joulun ajasta ilman kiirettä, pakkoa ja suorittamista? Pidetään kiinni niistä jouluperinteistä, joista oikeasti nautitaan ja suhtaudutaan vähän väljemmin niihin ei niin olennaisiin. Riittäisikö joulusiivoukseksi esimerkiksi tänä vuonna ihan imurointi ja pölyjen pyyhintä. Voisiko vaikkapa lanttulaatikon ostaa valmiina? Entäpä, jos tehtäisiinkin jouluaskareita enemmän yhdessä koko perheen voimin. Jaettaisiin vastuuta lahjojen hankinnassa, siivouksessa ja ruokien valmistelussa. Jospa jouluherkkuja ei tänä vuonna hamstrattaisikaan jääkaappi ja pakastin täyteen vaan jätettäisiin herkuttelut muutamaan päivään. Käytäisiin yhdessä liikkumassa joulupyhien aikaan perheen ja sukulaisten kanssa vaikkapa kävelylenkin muodossa ja ihailtaisiin naapuruston jouluvaloja. Lasten mieleen voisi olla yhteinen mäenlaskuretki! Annettaisiinko lahjaksi läheisille aikaa, sitä kiireetöntä aikaa, jolloin jaksamme myös olla läsnä hetkessä ja nauttia toistemme seurasta. Joulua ei tarvitse valmistella, se tulee kyllä omalla painollaan. Otetaan se vastaan sellaisena kuin se tulee, rennoin ja levollisin mielin :)


Hyvaa_Joulua.jpg


Rauhallista ja rentouttavaa joulua toivottelee,

Liikunnanohjaaja Jenna


Ladataan keskustelua