Hankkeet


ISLOn hankkeet
Itä-Suomen Liikuntaopisto tukee ja kehittää Joensuun alueen liikuntaa, urheilua sekä niihin liittyviä palveluita yhteistyössä urheiluseurojen ja muiden sidosryhmien kanssa.
Tutustu alta ISLOn ajankohtaisiin kehittämishankkeisiin.
Mehtimäki Hub
Resurssiviisas testaus‑, liikunta- ja tapahtumaympäristö Mehtimäen sydämessä (selvityshanke).
Hankkeen tausta
Mehtimäellä on kansallisesti ainutlaatuinen liikunnan ja urheilun infra; seuraava askel on muokata ja ottaa puitteet täysimääräisesti käyttöön.
Alueesta olisi mahdollisuus saada irti paljon nykyistä enemmän niin kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisessä, lasten ja nuorten liikunnalliseen elämäntapaan innostamisessa, huippu-urheilijoiden kehitysyksikkönä sekä matkailun edistämisessä
Mehtimäki Joensuulaisille
Lähde: Urheilukaupunki Joensuu ‑kysely kuntalaisille, tammikuu 2022, n=333
- Monipuolinen ja monilajinen, urheilun keskittymä, hieno ja nykyaikainen
- Kaikki lähellä samassa paikassa, keskustan läheisyydessä, tiivis ja kätevä, toimiva
- Ainutlaatuinen, ”Suomen paras kokonaisuus”
- Monipuoliset mahdollisuudet seurata urheilua
- Osa vastaajista ei tunne tai ei ole käynyt
- Tarve kehittää jalkapallokenttää ja skeittipuistoa nousi esille useassa kommentissa.
- Osa koki, ettei Mehtimäki ole avoin kaikille liikkujille.
Toimenpiteet
- Resurssiviisas testausympäristö
- Kartoitetaan tarve kansalliselle/kansainväliselle tasolle sekä olemassa olevat tilat, välineistö ja osaaminen.
- Tehdään laajempi kehittämis- ja investointisuunnitelma testaus-aseman laajentamiseksi.
- Osaamisverkoston toiminnan käynnistäminen
- Luodaan tiekartta eri toimijoiden yhteistyön selkeyttämiseksi ja roolittamiseksi.
- Toimenpidesuunnitelman laatiminen.
- Kansallisten ratkaisujen Benchmark
- Toteutetaan 2 tutustumismatkaa vastaaviin ympäristöihin Suomessa, joiden toimintaympäristö ja asukasluku vastaa Pohjois-Karjalan toimintaympäristöä.
- Haetaan käytänteitä toimijoiden yhteissuunnitteluun, käyttäjälähtöiseen kehittämiseen, mikroyrittäjyyteen ja resurssiviisaisiin ratkaisuihin infrojen ja kalustojen yhteiskäyttöön liittyen.
Älykäs liikunnan ja urheilun ympäristö
- Käytännön älykkyys: tila(t) piirretty, suunniteltu ja toteutettu palvelemaan suunniteltuja tavoitteita ja palveluita: muokattavuus, 24/7
- Ekologinen älykkyys: hiilineutraali, aurinkopaneelit, kiertotalous
- Digitaalinen ja teknologinen älykkyys: testausteknologia, älykkäät opetus- ja ryhmäliikuntatilat, kiinteät analysointityökalut jne.
- konkreettinen osoitus strategisesta arvomaailmasta: käyttäjälähtöistä kehittämistä, toimintojen yhteissuunnittelua ja uusien innovatiivisten aloitteiden synnyttämistä.
Tulokset
- Uusien liikunta- ja hyvinvointitoimintojen käynnistäminen.
- Laaja-alainen yhteistyö koulutus- ja kehittämisorganisaatioiden kesken.
- Alueen kehittämiseen liittyvän toiminnan käynnistäminen, pitkällä aikavälillä toimii Mehtimäen alueen kasvua vahvistavana toimintaympäristönä yhteistyössä Joensuun kaupungin kanssa
- Edistetään alueen kehittämiseen liittyvää osaamista.
- Tunnistetaan paremmin uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia ja palvelutarpeita.
- Testiasema ja siihen liittyvät kokeilut luovat myös uutta asiakasvirtaa ja vetovoimaa alueelle.
Mukana kehityshankkeessa
Urheiluseurat
Joensuun kaupungin liikuntapalvelut
Joensuun Urheiluakatemia
Pohjois-Karjalan liikunta Ry
Karelia-amk
Riveria
Itä-Suomen yliopisto UEF
Lisätiedot


Tomi-Pekka Riihivuori
Projektiasiantuntija
+358 50 477 6731
tomi-pekka.riihivuori@islo.fi
SportEdu
Tulevaisuuden koulutusosaamista liikunta-alalle ‑hanke


Etelä-Savon elinkeino‑, liikenne- ja ympäristökeskus tukee SportEdu tulevaisuuden koulutusosaamista liikunta-alalle hanketta 1.2.–31.12.2023






Hankkeen tausta
SportEdu, liikunta-alan jatkuvan oppimisen keskuksen kehittämistyö on aloitettu vuoden 2022 alusta. Ensimmäisessä kehittämisvaiheessa on koottu maakunnallinen SportEdu-verkosto sekä rakennettu ensimmäinen versio eri toimijoiden yhteisestä sähköisestä viestintäalustasta (www.sportedu.fi ).
Itä-Suomen liikuntaopiston koordinoimassa SportEdu-verkostossa ovat mukana Itä-Suomen yliopisto, Karelia ammattikorkeakoulu, ammattioppilaitos Riveria, Joensuun seudun kansalaisopisto, Joensuun liikuntapalvelut / Urheiluakatemia sekä Pohjois-Karjalan Liikunta ry.
SportEdun, liikunta-alan jatkuvan oppimisen keskuksen kehittämistyölle on määritetty seuraavat tavoitteet
- Liikunta-alalle pyrkivä tai siellä työskentelevä henkilö löytää helposti SportEdu-alustalta itselleen sopivat kouluttautumisen ja osaamisen lisäämisen mahdollisuudet
- sportEdu kokoaa tarvelähtöisesti eri toimijoiden liikunta-alan osaamisen lisäämisen palvelut selkeäksi ja yhteisesti suunnitelluksi kokonaisuudeksi.
- SportEdu on viestinnällinen ja toiminnallinen alusta, joka toimii verkostomaisesti tuottaen lisäarvoa verkostossa mukana oleville toimijoille
Hankkeen tavoitteet
SportEdu – tulevaisuuden koulutusosaamista liikunta-alalle selvityshankkeen tavoitteena on luoda vankka tietopohja ja tarvelähtöinen näkemys SportEdun, liikunta-alan jatkuvan oppimisen keskuksen jatkokehittämistyölle.
SportEdu – tulevaisuuden koulutusosaamista liikunta-alalle hankkeen tavoitteina ovat
- lisätä SportEdu verkoston avaintoimijoiden digi‑, verkkopedagogiikka ja palvelumuotoilun osaamista
- lisätä eri toimijoiden tietoa ja osaamista koulutusten monipuolista toteutusta sekä koulutusten viestintää ja markkinointia tukevista digitaalisista sovelluksista, laitteistoista ja sähköisistä alustoista
- vahvistaa SportEdu-verkoston toimijoiden verkostotyön osaamista sekä luoda ja vahvistaa verkoston toimintatapoja
- luoda tiekartta SportEdun, liikunta-alan jatkuvan oppimisen keskuksen jatkokehittämistyölle
Toimenpiteet
OSAAMISEN LISÄÄMINEN | SÄHKÖISEN SPORTEDU ALUSTAN JA DIGISTUDION MÄÄRITYSTYÖ |
Toteutetaan SportEdu-verkoston keskeisille toimijoille sähköinen osaamiskartoitus, jolla kartoitetaan verkkopedagogiikan, oppimismuotoilun ja verkostotyön osaamistarpeita. Kyselyn pohjalta tehdään suunnitelma verkkopedagogiikan, oppimismuotoilun ja verkostotyön oppimiskokonaisuuksien toteuttamiseksi. Suunnitellut oppimis-kokonaisuudet toteutetaan syksyn 2023 aikana. | Hankkeen aikana selvitetään viimeisimmät opetustarkoitukseen soveltuvat digi- ja oppimisalustaratkaisut benchmarking- ja tulevaisuustyöpaja menetelmillä. Tehdään sähköisen SportEdu alustan sekä digistudion toteutus- ja hankintasuunnitelma. |
SPORTEDU VERKOSTON VAHVISTAMINEN | SPORTEDUN KEHITTÄMISSUUNNITELMAN TEKO |
Vuoden aikana toteutetaan kuusi SportEdu ‑verkoston tapaamista. Verkostotapaamisten yhteydessä järjestetään verkostotyön osaamisen koulutuksia, joilla lisätään SportEdu-verkoston toimijoiden osaamista. Hankeaikana tehdään SportEdu-verkoston tiekartta seuraaville vuosille | Kootaan tiivis työryhmä SportEdun kehittämissuunnitelman tekemiseksi vuosille 2024–26 |
Lisätiedot
Pasi Majoinen
Koulutusasiantuntija
Itä-Suomen Liikuntaopisto
pasi.majoinen@islo.fi
Puh. 040 824 5449
www.sportedu.fi
SportEdu somessa:


Digiosaava
Ammatillisen koulutuksen digitalisaation osaamisen ja johtamisen kehittäminen


”Digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen koulutuksen järjestämisessä ja opetuksessa edellyttää osaavaa henkilökuntaa ja johtoa. Ilman riittävää osaamista ja kyvykkyyttä koulutuksen järjestäjät eivät pysty tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisella tavalla hyödyntämään digitalisaation tuomia mahdollisuuksia ja vastaamaan siihen liittyviin haasteisiin.”
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt 3 995 000 euroa ammatillisen koulutuksen digitalisaation osaamisen ja johtamisen kehittämiseen.


Hankkeen tausta
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt 3 995 000 euroa ammatillisen koulutuksen digitalisaation osaamisen ja johtamisen kehittämiseen.
Hankkeella tuetaan koulutuspoliittisessa selonteossa asetettua tavoitetta, että uutta teknologiaa hyödynnettäisiin laajasti ja innovatiivisesti oppimisen tukena, sekä digitaalisen oppimisen ympäristön kehittymistä. Toisen asteen koulutuksen kehittämishankkeessa on myös tunnistettu tarve koulutuksen järjestäjien kyvykkyyden ja osaamisen kasvattamiseen, jotta digitaalisuuden tarjoamat mahdollisuudet pystytään hyödyntämään koulutuksen järjestämisessä kattaen mm. opetuksen toteutuksen kuin myös johtamisen käytännöt.
Hankkeessa luodaan kaikille ammatillisen koulutuksen järjestäjille digitaalisen johtamisen ja osaamisen kehittämiskokonaisuus ja rakennetaan siihen sisältyvä osaamisen kehittämisen polku. Kehittämiskokonaisuus sisältää myös koulutuskokonaisuuden, joka luodaan ja toteutetaan hankkeen aikana. Kehittämistoiminta tapahtuu koulutuksen järjestäjien laajassa yhteistyössä. Kehittämistyöhön osallistuu 77 ammatillista koulutuksen järjestäjää.
Uudistumiskyvykäs organisaatio kykenee vastaamaan toimintaympäristössään tapahtuviin digitalisaation tuomiin muutoksiin. Digikyvykkäässä organisaatiossa digitaalista oppimis- ja opetusteknologiaa hyödynnetään tehokkaasti, tarkoituksenmukaisesti ja asiakaslähtöisesti
Hankkeen tavoitteet
Jokainen kohderyhmä-organisaatio oppii ja tekee tarvittavia toimenpiteitä edistääkseen digikyvykkyyttään sekä parantaa digikyvykkyyden itsearviointikyselyn tuloksia omalta osaltaan. Kehittämistyön osa-alueet (8 teemaa) ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa ja tukevat digiajan oppimisen ja opettamisen käytäntöjen integrointia organisaation pedagogisiin ja teknologisiin toimintatapoihin sekä niiden johtamiseen arjessa.
Lopputuloksena hankkeessa syntyy Virtuaalinen osaamiskampus, joka mahdollistaa kohderyhmille suunnatut osaamisen kehittämispolut. Osaamispolulle teemoittain pilkottu aineisto auttaa oppimaan ja omaksumaan hankkeen teemoja nopeasti sekä auttamaan suunniteltaessa ja kehitettäessä organisaation digitalisaatiota.
Kehittämistyön teemat
Johtamisen ja hallinnon käytännöt
Johtamisen ja hallinnon käytäntöjen aihealueissa keskitytään digitalisaatioon osana koulutuksen järjestäjän strategiaa, tavoitteita sekä strategian toimeenpanoa.
Lisäksi käsitellään digitalisaatiokehityksen johtamista organisaatiossa.
2. Henkilöstön osaamisen johtaminen ja kehittäminen
3. Digitaalisen infrastruktuurin kehittäminen
4. Verkostoituminen – jakamisen ja yhteisöllisyyden kulttuuri
Opetuksen ja oppimisen käytännöt sekä oppimisympäristöt
Aiheissa arvioidaan digitalisaation roolia koulutuksen järjestäjän tarjoamassa opetuksessa ja ohjauksessa sekä opiskelijoiden oppimisessa
5. Opetuksen ja oppimisen johtaminen sekä pedagogiikka
7. Oppijoiden digitaalisen osaamisen varmistaminen ja kehittäminen
8. Digitaalisten sisältöjen hyödyntäminen osana opetusta ja oppimista
Itä-Suomen Liikuntaopisto osallistuu hankkeessa teemaryhmiin 2 ja 8.
Lisätiedot
Janne Hiltunen
Koulutussuunnittelija
Itä-Suomen Liikuntaopisto
janne.hiltunen@islo.fi
Hankkeen nettisivut:
Digiosaava.fi – Digitalisaation osaamisen ja johtamisen kehittämishanke


Katso myös: