Liikuntapaikkojenhoitaja osaa toimia vaihtelevissa liikuntaympäristöissä eri vuodenaikoina suunnitellen työtehtävät sää- ja käyttöolojen mukaisesti. Liikuntapaikka-alan ammattitutkinnon suorittaneella on taito käyttää liikuntapaikkojen hoidossa käytettäviä koneita ja laitteita turvallisesti sekä tehdä ennakoivat huoltotyöt liikuntapaikkojen päällysteiden, pintamateriaalien, valaistuksen, LVI- ja informaationtekniikan vaatimusten mukaisesti.
Liikuntapaikkojenhoitaja tuntee tärkeimpien liikuntalajien vaatimukset suorituspaikoille ja osaa opastaa asiakkaita liikuntapaikkojen turvalliseen käyttöön. Liikuntapaikka-alan ammattitutkinnon suorittanut voi toimia liikuntapaikkojen-hoitajana julkisella tai yksityisellä sektorilla.
Tästä linkistä löydät liikuntapaikka-alan ammattitutkinnon perusteet
Liikuntapaikka-alan ammattitutkinnossa on neljä pakollista tutkinnon osaa, jotka sisältävät laaja-alaisesti erilaisten liikuntapaikkojen hoitamisen. Opiskelijan tulee lisäksi sisällyttää tutkintoon yksi valinnainen tutkinnon osa. Valinnaisissa osissa on kohdennettu, erikoistuneempi osaaminen lumetukseen, jäähallien tai nurmikenttien hoitamiseen. Valinnaisena tutkinnon osana liikuntapaikka-alan ammattitutkintoon on mahdollista sisällyttää tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta.
Liikuntapaikka-alan ammattitutkinnon tutkintonimike on liikuntapaikkojenhoitaja.
Koulutus toteutetaan monimuotoisena aikuiskoulutuksena, ja se antaa tieto- ja taitopohjaiset ammatilliset valmiudet eri liikuntapaikkojen hoitotyön toteuttamiseen kunnallisilla ja yksityisillä liikuntapaikoilla. Koulutus perustuu Opetushallituksen vahvistamiin liikuntapaikka-alan ammattitutkinnon perusteisiin ammattitaitovaatimusten mukaisesti. Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna, muodostuen lähiopetusjaksoista, etäopiskelusta ja työssäoppimisjaksoista soveltuen myös työssä oleville. Koulutuksessa käytetään verkko-opintojen Optima-oppimisympäristöä.
Lähiopetusjaksot 2021 (pidätämme oikeudet muutoksiin)
Talviliikuntapaikkojen hoitaminen
Kesäliikuntapaikkojen hoitaminen
Uima-allasjärjestelmien huolto ja ylläpito
Sisäliikuntapaikkojen hoitaminen
Kaikilla lähijaksoilla käsitellään koulutuksessa myös seuraavia asioita:
Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma ja myös näytöt henkilökohtaistetaan (HOKS). Suunnitelma sisältää henkilökohtaisen opetus- ja opiskelusuunnitelman sekä henkilökohtaistetun näyttötutkinnon suorittamissuunnitelman.
Tutkinnon suorittamisen lähtökohtana on opiskelijan itseanalyysi suhteessa tutkintotavoitteisiin. Henkilökohtaiset opiskelun ja tutkinnon suorittamisen suunnitelmat tehdään heti koulutuksen alussa. Opintojen edetessä suunnitelmia voidaan arvioida ja tarvittaessa myös muokata.
(SORA – tutkinnot OPH:n määräys, at 28/011/2015)
Liikuntapaikkojenhoitajan ammattitutkinnon terveydentilavaatimukset ovat tulleet voimaan 1.1.2012 (ns. SORA-lainsäädäntö). Hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa henkilöä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen, jos valtioneuvoston asetuksissa (1032/2011 ja 1033/2011) määritellyissä sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan tutkinnoissa opintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa. Henkilön terveydentilan tai toimintakyvyn osalta tulee arvioida mahdollisten sairauksien aiheuttamat rajoitteet ja sairauksien yksilöllinen hoitotilanne.
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla: 1) sellaiset psyykkiset tai fyysiset sairaudet tai vammat, jotka estävät käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen osallistumisen, kuten ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vakava toimintakykyä laskeva masennus tai tuki- ja liikuntaelimistön sairaus sekä 2) päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus. Lisäksi SORA-lainsäädäntö edellyttää rikosrekisteriotteen pyytämistä (L 951/2011, 32 a § 4 mom.), jos opiskelijan opintoihin tai työssäoppimisjaksoon sisältyy olennaisesti alaikäisten parissa työskentelyä.
Koulutukset alkavat tammi-, touko- ja syys-lokakuussa. Koulutukseen on jatkuva haku. Hakulomakkeita voi lähettää pitkin vuotta: uusia opiskelijoita otetaan vastaan koulutuspaikkojen vapautuessa.
Koulutukseen hakeminen tapahtuu Itä-Suomen Liikuntaopiston hakulomakkeella.
Opiskelijat valitaan hakupapereiden sekä henkilökohtaisten ominaisuuksien perusteella.
Hakijoilta edellytetään:
Koulutusmaksu lukuvuodelta 2020 on 1200 euroa sisältäen opetuksen ja opetusmateriaalin.
Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuksella. Opiskelijalla on oltava työpaikka oppisopimuksen ajaksi. Oppisopimus tehdään Itä-Suomen Liikuntaopiston kanssa. Oppisopimusopiskelijan kustannuksista sovitaan erikseen.
Martti Riekki +358 50 5651 730, martti.riekki@islo.fi
Opiston toimisto p. 050-408 4792, toimisto@islo.fi
Tutkinnon suoritettuasi sinulla on mahdollisuus anoa Koulutusrahaston ammattitutkintostipendiä (400 euroa). Lue lisää ja tarkista, täytätkö stipendin saamisen perusteet www.koulutusrahasto.fi
Itä-Suomen Liikuntaopisto
Länsikatu 15, 80110 Joensuu
puh. 050-4084792
HUOM!
vko 10: ma-pe 8-15.30
* * *
ma-to klo 8.00-18.00
pe klo 8.00 - 15.00
la-su suljettu