WEB_ISLO_testaus_by_Jarno_Artika_6_of_12.jpg

KUNTOTESTIT YRITYKSILLE

Itä-Suomen Liikuntaopiston valmennuskeskuksen testiasemalla suoritetaan kuntotestausta kaiken tasoisille liikkujille. Testiasemalla voidaan toteuttaa kestävyyskunnon ja lihaskunnon testejä sekä kehonkoostumusmittauksia. Oman kuntotason selvittäminen on erittäin hyödyllistä niin tavoitteellisesti harjoitteleville kuin liikuntaa vasta aloittaville. Kuntotestien avulla saadaan tietoa harjoittelun suunnitteluun ja tietojen perusteella määrittää jokaisen tärkeimmät kehityskohteet.


Kuntoilijan kestävyyskunnon testaaminen

Polkupyöräergometritestit

Kuntoilijoille suunnatut kestävyyskunnon testit suoritetaan useimmin polkupyöräergometrillä. Testeillä selvitetään kuntoilijan hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa. Kestävyyskunnon testit tehdään yleensä submaksimaalisina testeinä, joissa testiä ei suoriteta uupumukseen asti, vaan testi päättyy kun saavutetaan n. 80–85 % taso maksimisykkeestä.

ISLO käyttää WHO:n 3x4min testiä, jossa jokainen kuorma on edellistä raskaampi ja tarvittaessa testiä voidaan jatkaa vielä neljänteen kuormaan. Itse testi kestää siis 12-16 minuuttia ja koko testitapahtumaan kuluu aikaa noin 30 minuuttia. Testin päätteeksi testattava saa mukaansa testitulokset, jotka sisältävät testipalautteen ohella myös harjoitusohjeita ohjaamaan tulevaa harjoittelua.

WEB_ISLO_testaus_by_Jarno_Artika_10_of_12.jpg

UKK-kävelytesti

Kestävyyskuntoa voidaan selvittää myös UKK-kävelytestillä. UKK-kävelytesti on Suomessa 20–65 vuotiailla kehitetty helposti toteutettava kestävyyskunnon testi. Testissä kävellään 2 km matka mahdollisimman nopeasti ja matkaan kuluneen ajan sekä syketason perusteella määritetään kestävyyskunnon taso. UKK-kävelytesti soveltuu parhaiten heikkokuntoisille ja isommille ryhmille. Hyväkuntoisten kohdalla UKK-kävelytesti voi aliarvioida kestävyyskuntoa. UKK-kävelytestiä voidaan myös täydentää lihaskuntotesteillä. UKK-kävelytestiä varten testaajamme liikkuvat myös testattavien luo, kysy tarjousta kävelytestistä yrityksenne sijainnista riippumatta!


Lihaskuntotestit

ISLO käyttää lihaskuntotesteinä UKK-instituutin kehittämiä terveyskuntotestejä. Lihaskunnon ohella testeissä mitataan myös liikkuvuutta ja tasapainoa. Näillä testeillä pystytään selvittämään rajoitteita ja kehityskohteita yleisessä toimintakyvyssä hyvin yksinkertaisilla testeillä. Yleisimmin käyttämiämme testejä ovat:

Lihaskunto

Alaraajojen toistotesti 30s (kyykky)

Vartalon koukistajien toistotesti 30s (vatsalihakset)

Yläraajojen dynaaminen toistotesti käsipainoilla (kädet ja hartialihakset)

Tasapaino

Yhdellä jalalla seisominen 60s

Liikkuvuus

Hartiaseudun liikkuvuus

Selän sivutaivutus

Testejä voidaan myös supistaa tai laajentaa asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Mittauksia voidaan täydentää esim. puristusvoimamittauksella, joka antaa arvokasta lisätietoa mm. ikääntyneille arjessa suoriutumisen kannalta.


Kehonkoostumusmittaus

ISLO:lla on kehonkoostumusmittauksia varten Tanita MC-780 MA kehonkoostumusanalysaattori, joka perustuu bioimpedanssimittaukseen. Analysaattorilla saadaan selvitettyä monipuolisesti kehonkoostumusta kuten rasvaprosenttia, lihasmassaa ja sen jakautumista, nestetasapainoa ja viskeraalirasvan määrää. Mittaus on nopea (20 s) ja helppo suorittaa kenelle tahansa. Mittauksesta saa välittömästi mukaan selkeän väriraportin, johon on koottu testin tulokset. Kehonkoostumusanalysaattorimme liikkuu myös testaajien mukana, joten voimme tulla testaamaan kehonkoostumuksia myös yritysten omiin tiloihin.

WEB_ISLO_testaus_by_Jarno_Artika_1_of_12.jpg

Matalan kynnyksen kuntotesti

Matalan kynnyksen kuntotesti soveltuu hyvin kuntoilijoille, jotka ovat vasta aloittamassa liikuntaa ja henkilöille, joilla mahdolliset liikuntarajoitteet estävät esim. polkupyöräergometritestin suorittamisen.

Matalan kynnyksen kuntotesti koostuu seuraavista osa-alueista:

  • Kehonkoostumusmittaus (Tanita MC-780 MA) ja vyötärönympärys
  • Puristusvoimamittaus
  • Polarin kuntotesti levossa (vaihtoehtoisesti Jacksonin NonExercise testi)

Matalan kynnyksen kuntotestillä saadaan nopeasti selvitettyä tärkeimpiä osa-alueita kunnosta ja kehonkoostumuksesta, joihin testitulosten perusteella voidaan keskittyä. Testattava saa testistä yhteenvedon, johon on koottu tulokset kaikilta eri osa-alueilta. Lisäksi testipalautteeseen kuuluu kokonaisarvio testattavan kunnosta ja kehonkoostumuksesta. Matalan kynnyksen kuntotestit soveltuvat myös toteutettavaksi yritysten omissa tiloissa.


Ota yhteyttä:

Kiinnostuitko kuntotestien suorittamisesta omassa organisaatiossasi?

Kysy lisää puh. 050-352 4599, kari.salo@islo.fi.