Seurakehittäjäkoulutus
SEURAKEHITTÄJÄKOULUTUS
Kuka mahdollistaa sen, että valmentajat ja ohjaajat voivat keskittyä ydintehtäviinsä, ja että vapaaehtoiset kokevat seuratoiminnan merkitykselliseksi?
Urheiluseurat ovat ensiarvoisen tärkeässä roolissa lasten ja nuorten liikunnan edistämisessä ja terveiden elämäntapojen juurruttamisessa. Kuitenkin kilpailu ihmisten vapaa-ajasta on kovaa. Nykyään urheiluseuroilta odotetaan ammattimaisempaa otetta, ja ne ovat muotoutuneet entistä enemmän palveluntarjoajiksi: toiminnan täytyy houkutella lapsia ja nuoria, ohjauksen ja valmennuksen on oltava laadukasta, ja tilojen tulee olla kunnossa. Seuraorganisaation on kyettävä toimimaan ammattimaisesti ja vastuullisesti.
Se, mitä urheiluseuratoiminnalta ennen vaadittiin, ei enää riitä. Vastatakseen kasvaviin odotuksiin ja säilyttääkseen elinvoimansa nykypäivän seuraorganisaatioiden on toimittava suunnitelmallisesti ja vastuullisesti. Selkeässä organisaatiossa valmentajat ja ohjaajat voivat keskittyä omaan rooliinsa ja vapaaehtoiset kokea toiminnan merkitykselliseksi.
Ymmärrystä urheiluseuratyöstä ja sen kehityssuunnista sekä osaamista seurahallinnon tehtävissä tarvitaan enemmän kuin koskaan aiemmin.
Seurakehittäjäkoulutus on vastaus tähän työelämästä nousevaan tarpeeseen, johon pelkkä ohjaukseen ja valmennukseen keskittyvä liikunta-alan koulutus ei toistaiseksi ole vastannut. Olemme räätälöineet koulutuskokonaisuuden, jossa ei ohjata tai valmenneta, vaan keskitytään täysin urheiluseuran arjen pyörittämiseen tarvittavan ydinosaamisen kehittämiseen. Koulutus sopii niin urheiluseuroissa jo työskenteleville kuin sinne suuntaaville, mutta myös kaikille, jotka haluavat syventää ymmärrystään urheiluseuratoiminnasta ja sen kehityssuunnista!
Kenelle?
- Urheiluseurojen toimihenkilöt: Koulutus tarjoaa arvokasta osaamista urheiluseuran hallinnollisiin ja organisatorisiin tehtäviin, kuten seuran johtoon, taloushallintoon ja viestintään keskittyville henkilöille.
- Urheiluseuratyöstä kiinnostuneet: Koulutus sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita urheiluseuratoiminnasta ja sen kehittämisestä, oli sitten kyseessä uranvaihto tai vapaaehtoistyö urheiluseurassa.
- Liikunta-alan ammattilaiset ja opiskelijat: Koulutus tarjoaa lisäosaamista ja näkökulmia liikunta-alan ammattilaisille sekä opiskelijoille, jotka haluavat syventää ymmärrystään urheiluseuratyöstä sekä sen haasteista ja mahdollisuuksista.
- Kaikille, jotka haluavat syventää ymmärrystään urheiluseuratoiminnasta ja sen kehityssuunnista!
Koulutuksen rakenne
Seurakehittäjäkoulutus on liikunta-alan ammatillista koulutusta ja sen sisältö muodostuu kahden liikunnan ja valmennuksen ammattitutkintoon kuuluvan tutkinnonosan ympärille:
- Liikunnan toimintaympäristössä toimiminen (30 osp)
- Yhdistyksessä toimiminen (30 osp)
Kouluttajat
Koulutuksen opettajina toimivat ISLOn asiantuntijat, Petri Pennanen ja Pasi Majoinen, joilla on laaja kokemus liikunta-alan eri tehtävistä sekä seuratoiminnan eri rooleista. He ovat kouluttaneet monipuolisesti eri ryhmiä ja omaavat syvällisen ymmärryksen alasta.
Lisäksi koulutusta täydentävät useat vierailevat asiantuntijat työelämästä, jotka tuovat mukanaan ajantasaista tietoa ja käytännön kokemuksia seurakentältä. Yhteistyö Pohjois-Karjalan liikunta ry:n kanssa varmistaa, että koulutus vastaa ajanmukaisesti seuratoiminnan tarpeisiin.
Vertaisryhmästä tukea ja uusia näkökulmia
Seuratyö voi usein tuntua yksinäiseltä ja tukiverkoston puuttuessa haasteelliselta. Vaikka urheiluseurojen toimintatavat ovat usein samankaltaisia, seurojen välinen yhteistyö jää usein vähäiseksi. Seurakehittäjäkoulutus on suunniteltu vastaamaan tähän tarpeeseen. Osallistumalla koulutukseen saat itsellesi vertaisryhmän, joka tarjoaa arvokasta tukea ja mahdollisuuden jakaa ajatuksia ja kokemuksia samojen haasteiden parissa työskentelevien kanssa.
Vertaisryhmässä tavoitteena on oppia toisiltaan ja jakaa hyviksi havaittuja käytänteitä, jotta jokaisen seuran ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen. Tärkeintä onkin yhteisen osaamisen ja kokemusten jakaminen, joka mahdollistaa seuratyön kehittymisen entistäkin laadukkaammaksi ja tehokkaammaksi.
Entä mikä parasta, vertaisryhmän jäsenistä voi muodostua pitkäaikaisia ystäviä ja mentoreita, joiden tuki on saatavilla vielä koulutuksen päätyttyäkin!
Osaamista Sinulle, hyötyä seuralle
Seuratyöhön ajautuminen on yleistä, sillä varsinaista koulutuspolkua tehtävään ei toistaiseksi ole ollut tarjolla. Nykypäivänä työskentely liikunta-alan organisaatioissa, kuten urheiluseuroissa, vaatii monipuolista osaamista ja kykyä vastata monenlaisiin haasteisiin. Seurakehittäjäkoulutuksen sisällöt on suunniteltu vastaamaan näitä aitoja työelämän tarpeita.
Koulutuksessa saat valmiuksia ja työkaluja muun muassa:
- Seuran kapasiteetin ja laatutekijöiden tunnistamiseen
- Viestinnän suunnitteluun ja toteuttamiseen
- Vastuullisen organisaatiokulttuurin kehittämiseen
- Itsensä johtamiseen ja oman työn suunnitteluun
- Vapaaehtoistoiminnan organisointiin ja johtamiseen
- Seuran yhteisöllisyyttä ja näkyvyyttä parantavien tapahtumien järjestämiseen
- Seuran tietoarkkitehtuurin rakentamiseen
- Yhdistyksen toimintaperiaatteiden ymmärtämiseen
- Strategisen suunnittelun terävöittämiseen
- Taloushallinnon ja ‑suunnittelun toteuttamiseen
- Varainhankinnan tehostamiseen
- Verkostojen johtamiseen ja niiden tehokkaampaan hyödyntämiseen
Koulutuksen keskiössä on työelämävalmiuksien ja teoreettisen tiedon yhdistäminen: oppimistehtävät ja tutkinnonosien arviointi suunnitellaan vastaamaan suoraan seuran tarpeita.
Koulutuksen toteutus ja arviointi
Koulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna, mikä mahdollistaa opiskelun erinomaisesti myös työn ohessa. Koulutusjaksojen kesto vaihtelee 1–2 päivään, mikä helpottaa aikatauluttamista ja joustaa työelämän vaatimusten kanssa. Koulutusjaksojen ajoittuminen syys-toukokuulle tarjoaa joustavuutta opiskelun suunnittelussa.
Koulutukseen voi hakea jatkuvasti, mikä antaa mahdollisuuden aloittaa opiskelu itselle sopivana ajankohtana. Suositeltavimmat aloitusajankohdat ovat kuitenkin syys- ja tammikuu.
Koulutuksen aikana suoritetaan kaksi liikuntaneuvojan ammattitutkintoon kuuluvaa tutkinnonosaa: “liikunnan toimintaympäristössä toimiminen” ja “yhdistyksessä toimiminen”. Opiskelun alkaessa jokaiselle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), joka auttaa opiskelijaa asettamaan tavoitteet ja suunnittelemaan opintojaan.
Tutkinnonosien suorittaminen tapahtuu näytöissä, joissa osaamista arvioidaan ePerusteissa määriteltyjen ammattitaitovaatimusten ja kriteerien mukaisesti.
Kontaktiopetuksen aikataulu
Liikunnan toimintaympäristössä toimiminen:
- 12.9.2024 klo 8.15–11.45
- Lähtölaukaus!: orientaatiopaketti
- 26.–27.9.2024 klo 8.15–11.45
- Toimintaa ja tarinoita: urheiluseura työ- ja toimintaympäristönä
- Laatua ja vääntöä: seuratyön laatutekijät ja kapasiteetti
- 24.–25.10.2024 klo 8.15–15.30
- Samalla sivulla: sisäinen viestintä & seurabrändin rakennusaineet
- 14.–15.11.2024 klo 8.15–11.45
- Pöhinää & elonmerkkejä: tapahtumat osana elinvoimaista seuratoimintaa
- Klaaraa sirpaleisuus: oman työn suunnittelu ja johtaminen
- 5.–6.12.2024 klo 8.15–11.45
- Vastuu ihmisistä ja ympäristöstä: vastuullisen seuratoiminnan periaatteet
- Moderni seuratyö: seuran tietoarkkitehtuuri ja digitaaliset työkalut
Yhdistyksessä toimiminen:
- 16.–17.1.2025 klo 8.15–11.45
- Yhdistys & laki: yhdistystoiminnan periaatteet ja rooli yhteiskunnassa
- 6.–7.2.2025 klo 8.15–11.45
- Jatkuvasti paremmin: suunnitelmallisesti toimiva ja kehittyvä organisaatio
- 27.–28.2.2025 klo 8.15–11.45
- Vastuu taloudesta: seuran taloushallinnon ja ‑suunnittelun perusteet
- Mutta ne eurot: seuran varainhankinta
- 27.–28.3.2025 klo 8.15–11.45
- Seura verkoston keskuspisteenä: verkostojohtamisen perusteet
- Seuran tärkein pääoma, ihmiset: vapaaehtoistoiminnan organisointi ja johtaminen
- 23.–25.4.2025 klo 8.00–12.00
- Näyttöpäivät
Koulutuksen hinta
600€. Laskun voi maksaa useammassa erässä.
Hakeminen ja opiskelijavalinnat
Seurakehittäjäkoulutukseen on jatkuva haku, seuraavan koulutuksen haku on käynnissä nyt.
Koulutus alkaa syksyllä. Hae koulutukseen tästä:
Hakijoihin otetaan yhteyttä hakemuksen saavuttua.
Lisätietoja
Petri Pennanen, +358 50 452 2659, petri.pennanen@islo.fi
Katso myös: